Ja fa unes quantes setmanes que els dimarts a un bar de Ciutat es reuneixen diverses persones amants del teatre, entre elles uns quants alumnes de l’ESADIB, per jugar a una versió simplificada del matx d’improvisació. L’espai és petit, i la sala s’omple tot d’una, però l’ambient és ple d’entusiasme i emoció. Ja era hora que qualcú prengués una iniciativa d’aquest tipus.
A l’àmbit educatiu, a l’ensenyament mitjà, en canvi, fa molt d’anys que es practica i juga al Matx amb major o menor intensitat. De fet, el Matx és un dels continguts del curs Teatre, joc d’equip, que imparteix el professor (actor i director) Pere Mascaró al Centre de Professors (CEP)de Palma, ja fa bastants d’anys. Així mateix, aquest CEP per iniciativa de l’Associació trenta1 va organitzar a l’any 2001 una jornada de formació per a professorat de formació en torn el Matx, amb la presència del mateix Georges Laferrière (Universitat de Quebec)i de Txema Palanca. Aquest mateix any va ser presentat com a espectacle realitzat per estudiats d’ESO i dirigit per Pep Ramon Cerdà al XII Encontre de teatre en català a l’ensenyament Secundari de Muro i en trobades successives es va convertir en un taller. El que no crec que hagi prosperat, ha estat la realització d’una lliga intercentres escolars.
El matx va nèixer a Canadà pels anys 70. Va ser creat per dos actors Yvon Leduc i Robert Gravel amb la intenció de crear un espectacle participatiu resultat d’aplicar al teatre les regles d’un partit d’hoquei, per tal d’aprofitar el potencial emotiu d’una competició esportiva amb la vessant creativa i cooperativa que oferia la improvisació teatral. I va ser un èxit. Es va estendre per tot el país, per gent de tota edat i condició i es van acabar organitzant lligues competitives a diferents àmbits (local-estatal, escoles- universitats, etc.) i amb diferents graus de professionalitat. Al poc temps va sortir fora de Canadà i ara mateix existeixen nombroses lligues a diversos estats del món com ara Argentina, Xile, Perú, França, Itàlia, Bèlgica, Suïssa...
Les possibilitats educatives són enormes amb grups de qualsevol edat, per la quantitat d’elements que hi intervenen: creativitat, treball en equip que comporta escolta, iniciativa, consens, cooperació... mentre s’està jugant, és a dir, divertint-se.
Però també és un element d’entrenament actoral: d’entrada pel que comporta el mateix procés d’improvisació, sobre el que no insistirem en la seva importància en la formació dels actors quan ja apareix en la gran majoria dels programes educatius: creativitat, concentració, escolta, resolució... Però el matx combina l’ús de nombrosos elements expressius veu, cos, cant... requereix equip, necessita un temps de definició i construir un espai amb els recursos de l’actor... en un context lúdic.
Tampoc s’ha d’oblidar el component espectacle. El públic està al damunt, riu, crida, aplaudeix i finalment vota. En definitiva, participa de manera molt activa i entra en la dinàmica del joc. I això el fa molt atractiu. Però per als actors-jugadors no és un assaig ni una sessió de formació, n’és un espectacle a pèl i requereix immediatesa. No hi ha seguretats, s’ha d’arriscar.
Un element a analitzar seria si el caràcter competitiu i professional que han adquirit les lligues en alguns països ha alterat bona part de l’esperit originari o si pel contrari, aquest aspecte és l'evolució més lògica i depurada.
Hi ha diverses publicacions i pàgines web centrades al matx on s’expliquen amb major o menor detall les regles del matx i les seves característiques, però no és fàcil trobar-les en castellà o català. Aquí presentam una petita selecció:
Llibres:
VIÓ, KOLDOVIKA: Explorando el matx d’improvisación. Ed. Ñaque. Ciudad Real, 1996.
LAFERRIERE, G. MOTOS, T: Palabras para la acción. Ed. Ñaque. Ciudad Real, 2003. (Veure el terme Improvisación)
MASCARÓ, P.J. Més teatre educatiu. Ajuntament de Palma, Regiduria d’Educació. Palma, 2008. (Capítol dedicat al Matx)
Planes web:
LNI (Quèbec, 1a lliga. Francès): http://www.lni.ca/nouveausite/
Argentina: http://matchimpro.com.ar/frameset.html